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Check out the requirements re: Lead, in the 

Queensland Public Health Act 2005 

By Elizabeth O’Brien, Lead Advisor, The LEAD Group Inc, Australia 

 

 

 

 

2012 Volcano Art Prize Entry. 
Title: Children free to play safe. 
Lead-Safety Message: Ask your 
Council whether the playground 
equipment is lead-safe. Wash 
children’s hands after play and 
before eating. Artist: Janet 
Richardson. 

http://volcanoartprize.com/portfolio-item/children-free-to-play-safe/  

Is lead permitted in paint on playground equipment in 
Australia? 

I contacted Queensland Health in December 2018 because I'd received an inquiry re: 
possible lead in playground equipment in a park in Brisbane City Council area. I 
asked if Queensland Health could confirm or correct my interpretation of the 
(national Australian) Poisons Standard which is: the Poisons Standard lead paint 
0.1% limit did not apply to paint on playground equipment until 2008, when it 
applied to all paint, because playground equipment was not specifically mentioned 
up to the 2007 Poisons Standard (unlike paints for houses, fences, posts, roofs for 
potable water collection, etc which were all specifically mentioned as needing to 
comply with the 0.1% lead paint limit. And further, I asked for confirmation that the 
Poisons Standard lead limit only relates to paint used in Australia and therefore does 
not apply to playground equipment that was painted overseas & then imported. 

The lady from Queensland Health’s Metro North Public Health Area suggested I look 
at Section 60 of the Queensland Public Health Act 2005 (see below) which brings the 
Poisons Standard into play. And Section 58 which says that lead must not remain in 
or on a building or part of a building if it is or may be easily accessible to children. So 
playground equipment is not covered by the Public Health Act either. Of interest 
though (also unrelated to playground equipment) is Section 59 which says lead must 
not remain in or on a roof, gutter or anything used to convey potable water. 

http://volcanoartprize.com/portfolio-item/children-free-to-play-safe/
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This conversation led me to wonder if the lead content of paint on playground 
equipment is covered in any State or Territory legislation in Australia, or any 
jurisdiction in the world, and whether any other jurisdiction requires that lead must 
not remain on a residential, childcare, public library etc building if it is accessible to 
children. And further, I wonder whether that applies to leadlighting, lead flashing 
under windows etc, lead lining of shower and bath recesses, lead radiation shielding 
which is sometimes installed in homes where electro-magnetic radiation is 
determined to be a health problem, interior leaded dust from roads, or demolition or 
mining or smelting or industrial emissions, etc. 

I also wonder whether anyone has experience in having this Section 58 requirement 
enforced, eg in a rental home.  

And does it apply to lead paint?  

And if it does apply to lead paint, at what lead level does it apply? In 2005 when the 
Act was first passed, the definition of lead paint in 1997 Australian Residential Paint 
Management Standard (AS/NZS 4361.2) was paint containing 1% or more of lead, 
but when the Standard was revised in 2017, the definition of lead paint was changed 
to paint containing 0.1% or more of lead.  

Would a rigorous application of Section 58 of the Queensland Public Health Act 
require that paint containing more than 1% lead, or more than 0.1% lead, be removed 
if it was accessible to children? 

2012 Volcano Art Prize Winner of a 
month’s illustration in the 2013 Lead 
Safe World Calendar. Title & Lead-
Safety Message: Think before you 
strip lead white. Artist: Janet 
Richardson. 
http://volcanoartprize.com/portfolio-
item/think-before-you-strip-lead-
white/  

There follows a Reprint current 
from 1 December 2018 to date 
(accessed 17 December 2018 at 
15:20) 

 
Queensland Public Health Act 2005 

An Act to protect and promote the health of the Queensland public, and 
for other purposes 

http://volcanoartprize.com/portfolio-item/think-before-you-strip-lead-white/
http://volcanoartprize.com/portfolio-item/think-before-you-strip-lead-white/
http://volcanoartprize.com/portfolio-item/think-before-you-strip-lead-white/
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[https://www.legislation.qld.gov.au/view/whole/html/inforce/current/act-2005-
048 ; accessible via 
https://www.legislation.qld.gov.au/view/html/inforce/current/act-2005-048 ] 

Minister: Minister for Health and Minister for Ambulance Services  
Agency: Queensland Health 

… 

Part 6 Lead 

58 Lead in buildings must not be accessible to children 

(1) A person must not use or permit the use of lead in, or for the purposes of, 
constructing, erecting, altering, extending, improving, renovating or repairing 
a building or part of a building if the lead is, or may be, easily accessible to 
children. 

Maximum penalty—100 penalty units. 

(2) The owner of a building, or part of a building, must not knowingly allow lead to 
remain in or on the building or part of the building if the lead is, or may be, easily 
accessible to children. 

Maximum penalty—100 penalty units. 

59 Lead must not be used in water collection 

(1) A person must not use, or permit the use of, in a building any of the following 
things if the thing has in or on it a substance that contains lead— 
(a) a roof, guttering, downpipe or other thing for carrying water to a tank or other 
receptacle for potable water; 
(b) a tank or other receptacle for potable water. 

Maximum penalty—100 penalty units. 

(2) The owner of a building must not knowingly allow any of the following to remain 
in the building if they have in or on them a substance that contains lead— 
(a) a roof, guttering, downpipe or other thing for carrying water to a tank or other 
receptacle for potable water; 
(b) a tank or other receptacle for potable water. 

Maximum penalty—100 penalty units. 

(3) In this section— 

https://www.legislation.qld.gov.au/view/whole/html/inforce/current/act-2005-048
https://www.legislation.qld.gov.au/view/whole/html/inforce/current/act-2005-048
https://www.legislation.qld.gov.au/view/html/inforce/current/act-2005-048
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potable water means water that is intended to be, or is likely to be, used for 
human consumption. 

Part 7 Paint 

60 Person must comply with standard 

(1) A person manufacturing, selling, supplying or using paint must comply with 
the standard. 

Maximum penalty—100 penalty units. 

(2) In this section— 
prescribed means prescribed under a regulation. 
standard means the prescribed part of the Standard for the Uniform Scheduling of 
Drugs and Poisons dealing with paint, compiled by the Australian Health Ministers’ 
Advisory Council and published by the Commonwealth. 

[Editor’s note: the “Standard for the Uniform Scheduling of Drugs and Poisons” is 

now called the “Poisons Standard”. The Poisons Standard 2019, which consists of the 

Standard for the Uniform Scheduling of Medicines and Poisons No 23 (the SUSMP 

23) - commences on 1 February 2019 and contains: 

SECTION SEVEN/Appendix I PAINT OR TINTERS 

General Requirements 

(1) … 

(2) A person must not manufacture, sell, supply or use a paint or tinter containing 

more than 0.1% Lead (the proportion of Lead for the purposes of this section is 

calculated as a percentage of the element present in the non-volatile content of the 

paint). 

(3) A person must not manufacture, sell, supply or use a paint for application to toys 

unless the paint complies with the specification for coating materials contained in 

Australian/New Zealand Standard AS/NZS ISO 8124.3:2012 entitled Safety of 

toys Part 3: Migration of certain elements (ISO 8124-03:2010, MOD).] 


